Monthly Archives: martie 2017

06.03.2017 – Târgul de Carte Gaudeamus din Craiova – ediția a XVI-a

Editura „Mitropolia Olteniei” a fost reprezentată și anul acesta la Târgul de Carte Gaudeamus, unul dintre cele mai importante evenimente culturale românești, ediția de Oltenia.  Deja o tradiție, expoziția de anul acesta a ajuns la a XVI-a ediție, prima dintre ele având loc în anul 1994. La acel moment istoric, primul președinte de onoare al acestui târg de carte avea să facă următoarea afirmație: „GAUDEAMUS înglobează ca o instituție tot ceea ce este seducător, incitant și pragmatic, într-un cuvânt: tânăr în slova românească de azi” (Mircea Sântimbreanu, noiembrie 1994). În prezent, acest târg are o recunoaștere internațională, fiind comparat de mulți specialiști cu Târgul de Carte de la Frankfurt.

Pentru iubitorii de carte acest eveniment anual reprezintă un prilej de mare bucurie, sentiment în legătură directă cu titlul târgului de carte Gaudeamus, un termen latinesc care se traduce prin verbul să ne bucurăm. Anul acesta Caravana Gaudeamus se va opri în marile orașe ale țării, iar Craiova a avut onoarea de a deschide acest traseu. În inima Olteniei, această expoziție a fost găzduită de Teatrul Național „Marin Sorescu” al orașului Craiova. Evenimentul a fost organizat prin Centrul Cultural Media Radio România și Radio Oltenia Craiova în perioada 1-5 martie 2017, deschis publicului în fiecare zi. Între numeroasele edituri prezente la această expoziție de carte, cu binecuvântarea ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, a participat și editura „Mitropolia Olteniei”, sub directa coordonare a directorului editurii Pr. Prof. Dr. Adrian Boldișor. Pentru expoziția de anul acesta, editura Mitropolia Olteniei a adus noi titluri de cărți teologice, semnate de profesorii Facultății de Teologie din Craiova. Printre altele, s-au regăsit următoarele lucrări: Pr. Conf. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan (editor), Demnitatea și libertatea persoanei umane: abordare interdisciplinară (Craiova: Editurile Mitropolia Olteniei și Universitaria), Adrian Boldișor, Importanța și actualitatea dialogului interreligios pentru lumea contemporană: istorie, perspective, soluții (Craiova: Editura Mitropolia Olteniei), Pr. Adrian Ivan, Logos Parainetikos. Principii parenetice în Omiliile la Matei și în alte scrieri ale Sfântului Ioan Gură de Aur (Craiova: Editura Mitropolia Olteniei), Nicolae Răzvan Stan, Datoria de a rămâne viu. Teme de teologie și spiritualitate ortodoxă (Craiova: Editura Mitropolia Olteniei) etc. De asemenea, alături de aceste cărți, s-au prezentat și diverse CD-uri religioase, calendare, precum și câteva lucrări liturgice: „Viața și Acatistul Sfântului Irodion”, „Viața și Acatistul Sfântului Stelian”, Prohodul Maicii Domnului și Prohodul Mântuitorului Iisus Hristos.  

D.M.  

 

02.03.2017 – O nouă carte de teologie publicată la Editura „Mitropolia Olteniei”: „Apologetica Ortodoxă – mărturisire şi apostolat”

„Una dintre preocupările de bază în viața și activitatea Bisericii a fost mărturisirea sau apărarea adevărurilor de credință de-a lungul veacurilor, a valorilor morale și de cult, a tradițiilor și realităților perene de viață și învățătură creștină. Avându-L ca apărător și apologet pe Însuși Mântuitorul Hristos, Biserica făgăduiește lumii cea mai mare bogăție de daruri: viața de veci și Împărăția Ceurilor. Despre aceste lucruri și despre multe altele mărturisește și lucrarea Pr. lect. univ. dr. Ioniță Apostolache, care se adresează nu doar studenților, ci oricui dorește să cunoască și să se împărtășească din preaplinul vieții în Hristos.” Pr. Conf. Dr. Adrian Boldișor